top of page

Άρθρα / Ανακοινώσεις

Η πικρή 'γλύκα' των καραμελών

Καθώς βρισκόμαστε στα μέσα του χειμώνα τα κρυολογήματα και οι ιώσεις αποτελούν πολύ συχνό φαινόμενο και κατ'επέκταση οι περισσότεροι προσπαθούμε να οπλιστούμε με σκευάσματα τα οποία μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων. Αυτά μπορεί να είναι από τα ζεστά ροφήματα και τις βιταμίνες μέχρι κάποια πιο ειδικά προϊόντα όπως οι καραμέλες για το λαιμό.


Μιλώντας, λοιπόν, για καραμέλες πολλοί θεωρούν ότι εμπεριέχουν φυτικές ουσίες και γενικώς φυσικά στοιχεία τα οποία είναι ακίνδυνα και απλά ανακουφίζουν από τα συμπτώματα. Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα σκευάσματα, σχεδιασμένα για ανθρώπινη χρήση, σπανίως προκαλούν παρενέργειες όταν γίνεται ορθολογική τους χρήση. Το ίδιο, δυστυχώς, δεν ισχύει όταν αυτά καταναλώνονται από διαφορετικά είδη, όπως ο σκύλος και η γάτα. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη, πλέον, επειδή στα φαρμακεία κυκλοφορούν καραμέλες για το λαιμό με προσθήκη φαρμακευτικών ουσιών, όπως είναι τα αντιφλεγμονώδη και συγκεκριμένα η φλουρμπιπροφένη. Η συγκεκριμένη ουσία ανήκει στην κατηγορία των μη στεροειδών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων τα οποία δρουν μειώνοντας τη φλεγμονή στην πάσχουσα περιοχή και ανακουφίζοντας από τον πόνο. Καθώς, όμως, μιλάμε για φάρμακα τα οποία προορίζονται για ανθρώπινη χρήση η κατανάλωση τους από τα κατοικίδια μπορεί να αποβεί μοιραία.


Ο αμερικάνικος οργανισμός φαρμάκων (FDA) εξέδωσε οδηγίες προς τους κτηνιάτρους και τους ιδιοκτήτες μικρών ζώων, ύστερα απο περιστατικά τοξίκωσης κατοικιδίων, στην οποία εφιστά την προσοχή για τέτοια φαινόμενα. Συγκεκριμένα στις ηνωμένες πολιτείες κυκλοφορεί αλοιφή για δερματική χρήση, η οποία εμπεριέχει την ουσία φλουρμπιπροφένη, η οποία ενοχοποιήθηκε ακόμη και για το θάνατο γατιών. Οι εν λόγω γάτες, πιθανότατα, τοξικώθηκαν ύστερα από γλύψιμο της αλοιφής. Όσον αφορά τις καραμέλες τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνα αν αναλογιστούμε τις γλυκαντικές ουσίες που περιέχουν που τις καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικές για τους σκύλους.


Η κατανάλωση ακόμα και μικρής ποσότητας καραμελών από ένα μικρού μεγέθους σκύλου μπορεί να αποβεί καταστροφική καθώς οι ποσότητες αυτές υπερβαίνουν την τοξική δόση προκαλώντας γαστρικά έλκη με αιμορραγίες στο γαστρεντερικό σωλήνα, αναιμία, οξεία νεφρική βλάβη ακόμη και θάνατο σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις. Τα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρηθούν, είναι ανορεξία, έμετοι, μέλαινα (αίμα στα κόπρανα), ληθαργία. Αυτά παρατήρησε και η ιδιοκτήτρια της Γκρέις όταν η κατά τ'άλλα ζωηρότατη και ορεξάτη σκυλίτσα παρουσίασε κατάπτωση, ανορεξία, πολλαπλούς εμετούς και μαύρα κόπρανα. Από την καρτέλα των γνωστών καραμελών έλειπαν γύρω στις 3 με 4 καραμέλες τις οποίες είχε καταφέρει να κλέψει η Γκρέις από το τραπέζι στο οποίο βρισκόντουσαν, το προηγούμενο βράδυ. Ο πλήρης αιματολογικός έλεγχος δεν έδειξε κάποια ανησυχητική βλάβη στον οργανισμό της γι'αυτό και αποφασίστηκε, σε συνεννόηση με την κηδεμόνα της, να πάει σπίτι με φαρμακευτική αγωγή και συνεχή παρακολούθηση. Σήμερα, δύο εβδομάδες μετά το ατυχές περιστατικό, η Γκρέις έχει επιστρέψει στις παλιές τις συνήθειες και τη συνεχή αναζήτηση της για λιχουδιές.


Το σημαντικό μήνυμα που πήρε η οικογένεια της Γκρέις από αυτή τους την περιπέτεια, στην οποία στάθηκαν αρκετά τυχεροί είναι πως, όταν στο σπίτι υπάρχουν κατοικίδια, θα πρέπει να φυλάσσονται σε ασφαλείς χώρους όλες οι ουσίες και τα φαρμακευτικά σκευάσματα ακόμα και όταν εμείς τα θεωρούμε εντελώς ακίνδυνα.

207 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page