top of page

Άρθρα / Ανακοινώσεις

28 Σεπτεμβρίου - Παγκόσμια ημέρα κατά της λύσσας


Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας κατά της λύσσας να δούμε κάποια στοιχεία για το σημαντικό αυτό νόσημα. Η ενημέρωση είναι όπλο μας!



Ο ιός της λύσσας προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί θανατηφόρο νόσο στην πλειονότητα των μη εμβολιασμένων ανθρώπων και θηλαστικών. Μπορούν να νοσήσουν σχεδόν όλα τα θερμόαιμα ζώα με μικρές διαφορές όσον αφορά την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων και το χρόνο επώασης του ιού. Η μετάδοση του ιού πραγματοποιείται μέσω του σάλιου από το δάγκωμα μολυσμένου ζώου αν και υπάρχουν λιγότερο συχνοί τρόποι μετάδοσης του. Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν σε διάστημα λίγων ημερών εώς και μετά απο χρόνια, σε σπάνιες περιπτώσεις στον άνθρωπο, και από την στιγμή της εκδήλωσης τους δεν υπάρχει καμία αποτελεσματική θεραπεία.

Παγκοσμίως κάθε χρόνο 59.000 άνθρωποι πεθαίνουν από λύσσα που έχει προέλθει απο δάγκωμα μολυσμένου σκύλου. Το 95% των ανθρώπινων θανάτων καταγράφεται στην Ασία και την Αφρική.

Χάριν των μέσων πρόληψης κατά της λύσσας, κάθε χρόνο, σώζονται 2.900.000 ανθρώπινες ζωές


Zero By 30


Ο στόχος είναι ως το 2030 να μην υπάρχει παγκοσμίως ούτε ένας θάνατος στον άνθρωπο από λύσσα μεταδιδόμενη απο σκύλο.


Γίνονται μεγάλες προσπάθειες στην Ινδία και την Αφρική κυρίως για τον έλεγχο του νοσήματος. Δυστυχώς πολλές απο αυτές συμπεριλαμβάνουν την μαζική θανάτωση των σκύλων, που δρούν ως δεξαμενή του ιού! Αυτές οι μέθοδοι, πέρα από ηθικά κατακριτέες έχουν αποδειχθεί και αντιεπιστημονικές. Το πλέον αποτελεσματικό μέσον είναι ο έλεγχος του πληθυσμού με στειρώσεις και ετήσιος εμβολιασμός όλων των σκύλων. Η εμβολιακή κάλυψη του 70% του πληθυσμού των σκύλων, σε περιοχές υψηλού ρίσκου, καταστεί δυνατή την εξάλειψη της λύσσας στον σκύλο και κατ επέκταση μηδενίζει τα θανατηφόρα κρούσματα στον άνθρωπο.


Η φωτογραφίες είναι από την εκπαίδευση κτηνιάτρων στα προγράμματα εκρίζωσης λύσσας στην Ινδία το 2017, που ήδη έχει παρουσιάσει πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα.



Συγκεκριμένα για την ΕΕ ο στόχος είναι η εξάλειψη του ιού της λύσσας απο την άγρια πανίδα εώς το 2020 και η χώρα μας θεωρείται υψηλού ρίσκου επανεμφάνισης του ιού μετά τα κρούσματα στην ΒΔ Ελλάδα το 2012 σε αλεπούδες και σκύλους.


Ενδεικτικά τα νούμερα στην Ελλάδα

  • 1954: 1135 κρούσματα

  • 1956: 989 κρούσματα

  • 1970: 77 κρούσματα

  • 1974: 38 κρούσματα

  • Μέχρι το 2012 δεν είχαν αναφερθεί κρούσματα απο το 1988 (2 κρούσματα)

  • 2012-2013: 13 περιστατικά σε σκύλους και αλεπούδες (Κεντρική-Δυτική Μακεδονία)

  • 2015: η ΕΕ συγχρηματοδότησε προγράμματα μαζικού εναέριου εμβολιασμού της άγριας πανίδας σε διάφορες ευρωπαικές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.


Προφανώς και από τη δεκαετία του 1970 έχει αλλάξει πολύ ο τρόπος με τον οποίο συναναστρεφόμαστε με τους σκύλους και τις γάτες και τα ζώα συντροφιάς έχουν γίνει για πολλούς από εμάς μέλη της οικογένειας. Πέρα από τη νομική υποχρέωση του ετήσιου εμβολιασμού κατά της λύσσας, είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας για τη Δημόσια Υγεία.


Ας αναλογιστούμε πώς θα αλλοιωνόταν η σχέση μας με τα ζώα συντροφιάς αν στη χώρα μας επανερχόταν η λύσσα. Εμβολιάζοντας τα ζώα προστατεύουμε και τα ίδια και την δική μας υγεία.

71 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page